Huizenprijzen stijgen volgens de DNB

Prijzen van koopwoningen stijgen dit jaar met bijna 6 procent. Daar komt volgend jaar nog eens een plus bij van 4,1 procent. Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag 7 juni 2024. Voor starters blijft het daardoor moeilijk op de huizenmarkt.

De prijzen liggen momenteel al op recordhoogte, maar toch stijgen ze naar verwachting verder. Dit komt volgens DNB ten eerste doordat er weinig huizen beschikbaar zijn, maar ook doordat de hypotheekrente de afgelopen tijd wat is gedaald. Verder speelt mee dat de inkomens van veel mensen zijn gestegen.

Door die lagere rente en hogere inkomens kunnen potentiële huizenkopers meer geld lenen en dus ook hoger bieden. Daardoor stijgen de prijzen dit jaar met 5,9 procent en volgend jaar met 4,1 procent.

DNB illustreert de gekte op de woningmarkt door te wijzen op het feit dat een gemiddeld koophuis eind vorig jaar 452.000 euro kostte. Daarvoor heb je een (gezamenlijk) inkomen nodig van minimaal 95.000 euro. Slechts 39 procent van de huishoudens heeft zo’n inkomen.